Vols conèixer l’origen del barri de Fort Pienc?

22 de novembre de 2016

T’agradaria conèixer els origens del barri de Fort Pienc? Saps per què es va construir el centre cívic?

Un text per aquells i aquelles que els interessi la historia d’aquest barri.

Una ciutat sota control

El Fort Pienc o Fort Pius era una antiga fortificació militar creada, com la veïna Ciutadella, per controlar la ciutat i va prendre el nom de Francesco Pio di Savoia e Moura Corte-Real, marquès de Castelo Rodrigo, duc de Nocera i comte de Lumiares, que va ser capità general de Catalunya entre el 1715 i el 1722, després de la Guerra de Successió.

La fortalesa ocupada

En plena Guerra del Francès, el 1808 les tropes napoleòniques van ocupar el Fort Pienc i el van utilitzar per atacar Barcelona. Finalment, el 1868, la fortificació, que era a tocar de l’actual plaça de braus Monumental, va ser enderrocada.

De camí romà a illa d’equipaments

Per l’indret on es troba el Centre cívic Fort Pienc passava l’antiga carretera d’Horta, però també un camí romà, la carretera de Ribes, avui convertida en el carrer de Ribes. Les reivindicacions dels veïns van fer que en aquest espai s’edifiqués una gran illa d’equipaments segons el projecte de l’arquitecte Josep Llinàs Carmona, que, a més del Centre Cívic, inclou una biblioteca, una escola de primària, una escola bressol, una residència d’avis, una residència d’estudiants i un mercat municipal.

Una arquitectura de premi

El 2003, el mateix any en què es va edificar, el projecte va rebre el premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme. El Centre Cívic Ateneu Fort Pienc té una programació centrada en les arts plàstiques, la música, les humanitats i el cinema. El seu dinamisme i la connexió amb el territori l’han convertit en un referent cultural del barri.
(Text i imatges cedides per Centres cívics de Barcelona)