Parlem de Cinema – BCNegra

9 de Gener de 2018

Què ens aporta el cinema?

El cinema ens permet observar la vida com un tot. Mobilitza l’intel·lecte, a l’afecte i a diversos sentits a la vegada, i a través de l’empatia que es construeix entre l’espectador i les vivències dels actors, és capaç de facilitar una major comprensió del ser humà. (revista de Medicina i Cine. Vol 4)

El cinema també és una eina molt útil i necessària per conèixer les diferents realitats que ens envolten, per reflexionar i sobretot per gaudir del coneixement que normalment ens transmet.

Aquest trimestre, el dediquem al Cinema Negre, als documentals, a les persones valentes i lluitadores i als més menuts. A continuació us exposem més en detall els tres clàssics que projectarem en col·laboració amb BCNegra, com a activitat paral·lela a la Setmana de Novel·la Negra de Barcelona:

SED DE MAL (Touch of Evil)

 

18.01 - Sed de Mal

 

EUA, 1958, 108 Min.

Guió: Orson Wells, basat en la novel·la de Whit Masterson
Direcció: Orson Wells
Intèrprets: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Marlene Dietrich, Mercedes Cambridge,Joseph Cotten, Zsa Zsa Gabor

Argument: Un agent de la policia de narcòtics arriba a la frontera mexicana amb la seva nova dona just quan explota una bomba. El policia decideix emprendre’n la recerca amb el suport del cap local, l’obès Quinlan, molt prestigiós a la regió pels seus mètodes, però un home àvid i brutal. Una lluita ferotge es desencadena entre els dos homes, ja que cada un d’ells té proves contra l’altre.

 

“Obra mestra de Wells amb un al·lucinant equip d’actors i una complexa història sobre el poder i la corrupció. Atenció al espectacular pla de seqüència d’obertura, un prodigi de domini de la tècnica i posada en escena, i sense dubte, un dels millors començaments de la historia del cine” (Pablo Kurt)

“Un meravellós regal que cap cinèfil hauria de perdre’s (Michael Wilmington)”

 

Dia de la projecció al Centre Cívic: 18 de gener a les 20.30h 

Abans de començar la pel·lícula, a les 19.30h, podrem aprendre més sobre el gènere gràcies a la xerrada Clarobscur americà: temàtiques i motius visuals del cinema negre” a càrrec de Enric Ros.

 


 

EL SUEÑO ETERNO (The big sleep)

 

El Sueño Eterno PORTADA

 

EUA, 1946, 114 min.

Guió: William Faulkner, Leigh Brackett, Jules Furthman (Novela: Raymond Chandler)

Direcció: Howard Hawks

Intèrprets: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely, Martha Vickers, Dorothy Malone,Regis Toomey, Elisha Cook Jr., Peggy Knudsen, Charles Waldron,Charles D. Brown, Bob Steele, Elisha Cook Jr., Louis Jean Heydt.

Argument: Un general milionari i excèntric té dos filles que estan involucrades en assumptes més aviat grisos. Decideix llavors trucar al detectiu privat Philip Marlowe perquè resolgui els seus problemes familiars. Quan Marlowe comença a investigar, descobreix molt aviat que les diverses ramificacions de l’assumpte el converteixen en un autèntic problema.

“Cap parella de la pantalla, d’abans o d’ara, ha tingut tanta química com Bogart i Bacall”  (Peter Bradshow)

“ El sueño eterno” es el film millor escrit, millor dirigit, millor actuat, i més incomprensible que mai s’ha fet”  (Tim Robey)

Dia de la projecció al Centre Cívic: 25 de gener a les 19.30h 


 

PERDICIÓN (Double Indemnity)

 

Double_Indemnity_01

 

EUA, 1944, 106 min.

Guió: Raymond Chandler i Billy Wilder, basat en la novel.la de James M.Cain

Direcció: Billy Willder

Intèrprets: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson, Tom Powers, Porter Hall, Jean Heather

Arguments: A la ciutat de Los Angeles un agent d’una companyia d’assegurances i una clienta estan pensant assassinar al marit d’aquesta última per tal de cobrar una falsa assegurança d’accidents. Tot es complica quan entra en acció Barton Keyes, un investigador de l’empresa d’assegurances.

 

“Una de les millors pel·lícules de cine negre de tots els temps, un clàssic per el que no passa el temps i l’obra mestra en la que es reflexen la gran majoría de las cintes del gènere” (Filmaffinity)

Dia de la projecció al Centre Cívic: 1 de febrer a les 19.30h