Handmade o fes-ho tu mateix, un antídot per trencar la uniformitat i tenir una vida més plena.

Després de temps de producció en massa i globalització, està guanyant força la tendència de buscar alternatives per trencar amb la uniformitat, es recuperen antigues tècniques artesanes com la costura, el ganxet… tot passat per un procés de modernització i amb referències estètiques vintage i contemporànies.  A banda,  el handmade, o el fes-t’ho tu mateix, ens aporta nombrosos beneficis emocionals que ens ajuden a tenir una vida més plena.  Com?  Inge Serrano, LadyCrochet, professora del taller de Modern Croxet del Centre Civic, ens ho explica.

 

L’enfocament del teu taller és un punt diferent, en algun moment comentes que teixir suposen una font important pel benestar emocional, pots explicar-nos una mica més?

Quan teixim estem fent uns moviments rítmics, repetitius i continuats  amb el ganxet i el fil que diferents estudis fets a Anglaterra han demostrat que generen un estat de relaxació i un augment de la recaptació de la serotonina al nostre cervell. Per tant, teixir com a hàbit uns 30 minuts al dia contribueix a millorar el nostre equilibri emocional i a sentir-nos en calma  amb nosaltres mateixos i amb el nostre entorn.

A més, el fet de teixir té d’altres avantatges: Estimula la nostra creativitat, millora l’autoestima i ens ajuda a socialitzar amb altres persones aficionades al ganxet o a la mitja.

Alguna recomanació per començar a endinsar-se al món del Croxet o del handmande?

La meva recomanació és perdre la por a provar una nova tècnica, escollir un fil que ens agradi i un projecte que ens motivi i llançar-nos a fluir amb el fil i el ganxet!

Per l’experiència que tinc, quan parteixes d’un nivell zero, intento proposar projectes ràpids teixits amb llana gruixuda i un ganxet gran com a base per aprendre els punts principals. És important que el primer dia algú que no ha teixit mai res surti del taller o la classe amb un objecte acabat ja que això l’animarà a continuar i a atrevir-se amb projectes més llargs i complexos.

Hi ha gent que pensa que no és creativa, què els hi diries?

Un dels temes que m’agrada treballar a les meves classes són totes aquestes creences negatives que tenim al cap i que ens diem a nosaltres mateix@s en relació a les manualitats: “no sóc creativa”, “això no ho sabré fer”, “les manualitats sempre se m’han donat fatal”, etc

Per contrarestar això, recomano elegir i escriure en un paper una afirmació positiva i anar repetint-la al llarg de la classe cada cop que acabem una volta o filera de ganxet, com una forma de “reprogramar” el nostre cervell i fer que la negativitat vagi perdent força.

Tothom pot ser creatiu i tothom pot potenciar la seva creativitat. Només cal encertar amb un projecte, fils i colors que el motivin i deixar-se anar, sense pors ni bloquejos generats per tot aquest diàleg intern negatiu que ens acompanya moltes vegades.

 

A qui recomanes aquest taller?

A qualsevol persona que vulgui viure en primera persona el que jo anomeno la màgia del ganxet. Als tallers es creen cercles de dones i homes de nivells culturals, socials i econòmics molt diferents, units durant una estona per una sèrie de fils visibles i invisibles que ens conviden a teixir projectes, somnis i emocions…. compartint i millorant el nostre benestar emocional. Porto 10 anys impartint tallers de ganxet i he vist com el fet de teixir de forma continuada ha canviat la vida de moltes persones, començant per la meva!