Un minuts amb…

23 de Setembre de 2019

La Marta Solano és professora del taller de cal.ligrafia i lettering que es farà aquest proper trimestre de tardor; considera que “el disseny és un procés continuat. És un viatge apassionant des del seu punt de partida, fins que va prenent forma i fins al mateix  darrer moment de la seva producció.“ 

Està formada a l’escola Bau, va estudiar a Holanda i Anglaterra i ha treballat entre Barcelona i Londres durant diversos anys, amb el seu estudi propi  de disseny: Numarta. Disseny Gràfic, lletres i molt més.

Hem volgut parlar amb ella sobre el seu treball i les seves passions però també sobre el taller que farà al centre cívic aquesta tardor.

 

Quina és la diferència entre cal·ligrafia i lettering?
La cal·ligrafia és reproduir un estil de lletra normalment clàssic, mitjançat diferent traços i l’angle adequat, amb precisió i una mica de ritme construïm la lletra. El lettering són lletres dibuixades, amb molts traços, o bé pintades o bé escrites a mà.

Qui és el teu o la teva millor cal·lígraf i referent?
Tenim la sort de tenir molts bons mestres a Barcelona com l’Oriol Miró o bé l’Iván Castro.

Per a tu, què és més fàcil, dibuixar números o lletres?
M’agrada mes dibuixar lletres potser, ja que et donen més joc.

Majúscules o minúscules?
Minúscules, hi ha més ritme, tenim ascendents i descendents, lligadures, en definitiva hi ha moltes corbes i detalls per a poder diferenciar-les.

Perquè els nens de les escoles catalanes aprenen a escriure amb lletra de pal?
Una de les premisses que defineixen les noves pedagogies és l’entorn, ja que cada vegada tenen més contacte amb un món que els envolta ple de senyals de trànsit, cartells, paquets, envasos, llibres, etc. Però especialment per l’impacte dels nous aparells tecnològics els quals fan servir un teclat QWERTY per a que podem comunicar-nos amb l’aparell, aquest teclat té les lletres en majúscules i per als nens pot ser un primer contacte amb les lletres.
Una altra premissa és que cada vegada portem als infants abans a les escoles bressol, o els parvularis, el cicle inicial de primària, etc. tot i que els nens no s’escolaritzin fins els 6 anys, ara més que mai estan exposats en aquest entorn i voldran descodificar-ho  per tal de poder llegir-ho i començar a integrar-ho al seu interior, i doncs, per a ells és més fàcil reconèixer formes geomètriques i contundents que tenen les majúscules, que no pas les minúscules. Però això passa ja que portem als nens a la llar d’infants potser abans del que toca i volem que hi llegeixin.
Segons Waldorf o Montessori o altres pedagogies fins al 6-7 anys el cervell i la maduració d’un nen no n’és prou com per a assolir aquest coneixement i poder descodificar i entendre el que llegeixen. Cada vegada, possiblement degut a la situació laboral, els nens hi entren abans a les llars d’infants, però recordem que fins al 6 anys no és ensenyança obligada, precisament pel que comenten diverses pedagogies que fins al 6 anys el nen ha d’explorar, jugar, saltar, córrer, caure, jugar i gaudir de tot plegat.
És per que es troba en una societat hiper-informada que hi vol participar en aquest entorn.

Bé, espero haver explicar de manera resumida tants factors i causes. 🙂

Així que dibuixar lletres no és el mateix que escriure…
Doncs no, ja que al dibuixar les lletres es vol buscar un resultat similar, el que passa que al poder tenir més traços per a definir cada corba que composa una lletra et permet arribar a un resultat més personal. Quan escrius és més aviat un traç continuat que fa lletres.

I si escrivim amb la lletra cursiva o continuada del nostre propi puny tampoc no aconseguirem tanta llibertat com si dibuixéssim la mateixa lletra, feta en diferents traços.
Depenent del resultat al que vols arribar, es farà servir un mètode o un altre, amb unes eines o unes altres. El millor és experimentar i trobar el que realment ens deixi satisfets. Així que a practicar-hi!

Explica’ns una mica què podran aprendre els teus alumnes al taller que faràs al centre cívic…
Després d’haver après diferents estils de lletra, tocava l’hora de fer unes majúscules itàliques per a poder escriure textos de manera completa, canviarem la ploma per un pincel place i mirarem com es fa, també aprofitarem per a poder iniciar-nos al mon de la copperplate al proper curs que farem.

 

Cliqueu aquest enllaç per més informació del Taller de Cal.ligrafia i lettering: les majúscules d’itàlica