Articles – 3 claus del consum concient

6 d'abril de 2020

Cada vegada més gent adopta decisions de consum conscient: des de dir adéu al plàstic a tallar per sempre amb les grans empreses de subministrament, passant per participar en xarxes d’intercanvi. Tots aquests exemples són el resultat d’aplicar les 3 claus del consum conscient. Una estratègia per viure més bé

El consum conscient és una eina molt poderosa que tenim al nostre abast per viure de forma més sostenible i sense contribuir a injustícies socials. Implica pensar en les conseqüències de les nostres decisions de consum i acostar les nostres pràctiques als valors que professem. La primera conseqüència i la més directa, és la satisfacció personal de viure més d’acord amb el que pensem. En aquest sentit, el consum conscient és una valuosa font d’alegria i benestar personal.

Quines són les 3 claus del consum conscient?

Totes les pràctiques de consum conscient se sintetitzen en les tres claus: consumir menys, consumir sense comprar i comprar amb criteri.

1r. Consumir menys

La millor manera de reduir l’impacte del nostre consum és prescindir de consums superflus i donar valor al que ja tenim.

Com?

 • Replantejar-nos les necessitats i evitar consums superflus

 • No malbaratar, és a dir, gastar només els recursos estrictament necessaris

 • Mantenir en bon estat els objectes que tenim o usem

 • Reparar allò que se’ns espatlli o s’hagi fet malbé

2n. Consumir sense comprar

Els efectes de consumir sense comprar són que desmercantilitzem el nostre dia a dia i propiciem l’eficiència de recursos. Alhora reforcem els llaços comunitaris, la integració al territori i l’acció col·lectiva. Com afirma la Charo Morán parlant de com afrontar el canvi climàtic, cal “apostar per estils de vida més frugals en el vessant material però més complexos i rics en la dimensió col·lectiva”.

Com?

 • Accedir a l’ús: béns públics, préstec o lloguer

 • Intercanviar

 • Aprofitar materials de rebuig

3r. Comprar amb criteri 

Si comprem tenint en compte com és el tipus d’empresa, les característiques del producte que adquirim o les dues coses alhora, afavorim amb les nostres compres iniciatives que treballen vinculades al territori, des del compromís social i ambiental i reduïm l’impacte ambiental del nostre consum.

Com?

 • Adquirir béns usats i reutilitzables

 • Afavorir iniciatives orientades a les persones, com les de comerç just o empreses d’inserció social

 • Afavorir l’economia local

 • Escollir béns de baix impacte ambiental

Autora:  Laia Tresserra. Directora de la Revista Opcions

Podeu llegir l’article compert aquí