The Train NYC 1984, Brian Young

L’any passat vam tenir l’oportunitat de gaudir de les fotografies de l’artista Brian Young fetes al metro de Nova York al 1984. Va ser una exposició molt interessant i aprofitem aquests dies de confinament per posar-vos a l’abast part del material documental de la mateixa.

“Les persones són la limfa vital de les ciutats, i el transport col·lectiu és part d’un complex sistema vascular que permet el flux de l’activitat humana. Al metro, gent de tot el món es troba cara a cara, els rics i els pidolaires s’asseuen l’un al costat de l’altre, i no hi ha preferència de seients segons la raça. Aquí, hi estem exposats i – al seu torn – ens omplim amb una miríada d’emocions gravades a les cares d’altres passatgers que viatgen a través dels túnels cap a vés a saber quina destinació.

Aquestes fotografies es van fer el 1984. Acabava de traslladar-me a Nova York. Els efectes de la depressió econòmica que va començar a mitjans dels anys 70 encara eren visibles: l’estesa degradació urbana, el deteriorament dels serveis socials, els atracaments, els brots de l’epidèmia del “crack” acompanyats per l’escalada del crim… Tot contribuïa a crear una atmosfera d’angoixant inseguretat.
El fenomen del grafiti va explotar i es va propagar a través de la ciutat, particularment a la xarxa del metro. A pesar de considerar-se vandalisme, és impossible no contemplar la seva proliferació com a acte de protesta social, una vàlvula d’escapament, una reivindicació de reformes, o com un escenari per als desposseïts.
Era un temps dur; era Gotham.”

Brian Young

Per ampliar informació:

Article The Guardian

Article New York Time