L’any passat vam tenir l’oportunitat de gaudir de les fotografies de l’artista Brian Young fetes al metro de Nova York al 1984. Va ser una exposició molt interessant i aprofitem aquests dies de confinament per posar-vos a l’abast part del material documental de la mateixa.
“Les persones són la limfa vital de les ciutats, i el transport col·lectiu és part d’un complex sistema vascular que permet el flux de l’activitat humana. Al metro, gent de tot el món es troba cara a cara, els rics i els pidolaires s’asseuen l’un al costat de l’altre, i no hi ha preferència de seients segons la raça. Aquí, hi estem exposats i – al seu torn – ens omplim amb una miríada d’emocions gravades a les cares d’altres passatgers que viatgen a través dels túnels cap a vés a saber quina destinació.
Aquestes fotografies es van fer el 1984. Acabava de traslladar-me a Nova York. Els efectes de la depressió econòmica que va començar a mitjans dels anys 70 encara eren visibles: l’estesa degradació urbana, el deteriorament dels serveis socials, els atracaments, els brots de l’epidèmia del “crack” acompanyats per l’escalada del crim… Tot contribuïa a crear una atmosfera d’angoixant inseguretat.
El fenomen del grafiti va explotar i es va propagar a través de la ciutat, particularment a la xarxa del metro. A pesar de considerar-se vandalisme, és impossible no contemplar la seva proliferació com a acte de protesta social, una vàlvula d’escapament, una reivindicació de reformes, o com un escenari per als desposseïts.
Era un temps dur; era Gotham.”
Brian Young
Per ampliar informació: