Pioneres de Cinema

La història del cinema és una també una història plena de petites històries oblidades, moltes d’elles en femení. Una investigació de la Filmoteca Española en aquests dies de confinament recupera la figura de Maria Forteza, el seu nom ha estat amagat durant més de 90 anys en un arxiu de nitrat oblidat en els fons de la institució. Revisant el metratge d’aquesta peça catalogada erròniament, els investigadors descobreixen amb sorpresa que la cinta conté la primera pel·lícula de cinema sonor rodada a Espanya en 1932 per una dona, “Mallorca” és un curtmetratge de 7 minuts del que no existia cap referència històrica i que reivindica a Maria Forteza com a pionera de la indústria cinematogràfica i del, malauradament moltes vegades silenciat,  talent de les dones en la història del cinema.

“Mallorca” estarà disponible des del 5 al 8 de maig a través de la col·lecció #DoreEnCasa de Filmoteca Española, una iniciativa que apropa a la ciutadania títols recuperats i restaurats per la institució.

 

Però no és aquest l’únic talent oblidat, si bé van els germans Lumière els qui van donar el tret de sortida al setè art, Alice Guy Blaché va ser la primera directora de la història que va incloure la dramatúrgia al cinema, “Be Natural, The Untold History by Alice Guy Blache” recupera la seva figura, tota una declaració de principis sobre la seva concepció de la tasca cinematogràfica. Un treball d’arxiu exhaustiu que vol respondre a la pregunta que tothom es fa quan sent parlar d’aquesta pionera per primera vegada: com és que no sabia res d’ella? Un muntatge d’investigació amb material inèdit sobre la primera directora de la història del cinema.