Hedy Lamarr, l’actriu del Hollywood daurat que va inventar el WIFI

Una seductora actriu de Hollywood, indignada amb els nazis que l’han fet fugir d’Europa, passa les estones lliures inventant un sistema secret de comunicacions que va patentar i entregar a l’exèrcit dels EUA, no li van fer cas. Com era possible que una actriu considerada la dona  més bella de la seva època, inspiració per la imatge de la “Blancaneu” de Disney i la primera actriu de la història en interpretar un orgasme a la pantalla fos a més,  intel·ligent? Us presentem a Hedy Lamarr,  una més de les històries del menyspreu al talent femení. La dona que va desenvolupar el “salt de freqüència” un innovador sistema de comunicació recuperat molts anys després pels serveis d’intel·ligència dels Estats Units que va ser el principal precedent per desenvolupar eines com el GPS, el Bluetooth i el WIFI. La precursora de la revolució més gran dels últims segles, Internet. Si fos un guió de pel·lícula, resultaria poc creïble.

Si voleu saber més de la seva trajectòria, us recomanem Bombshell la historia de Hedy Lamarr documental de 2017 dirigit per Alexandra Bean que recupera la seva increïble història i reivindica la seva figura com inventora amagada darrere la seva incomparable bellesa.

Esquema de la patent  amb número 2.292.387 del revolucionari sistema de transmissió que s’admet l’11 d’agost de 1942 i que Lamarr i el seu col·laborador Georges Anteil van entregar a l’exercit dels EUA després d’un llarg any de feina i provatures. L’invent només troba indiferència. El camí burocràtic que va recórrer la idea és un misteri, perquè els arxius del Council encara estan segellats.

No va ser a fins 1997, que no va rebre el reconeixement merescut com inventora, quan el seu fill Anthony li truca per comunicar-li que l’ha estat premiada als 82 anys amb el Pioneer Award la resposta de l’actriu és lacònica: “Ja era hora”

El dia 9 de novembre és el Dia Internacional de l’Inventor, la data del seu naixement.