Les dones al cinema: dels estereotips del patriarcat a la conquesta d’una representació pròpia

Durant molt temps, l’anomenat “cinema patriarcal” va proposar personatges masculins complexos, mentre reduïa les dones a la condició estereotipada del “mite”. La crítica feminista va identificar, de forma lúcida, aquesta visió reduccionista, que sovint alternava el paper d’acompanyant romàntica (la dona que espera el retorn de l’heroi) amb el de femme fatale destructora. Malgrat els enormes obstacles, amb el temps, les dones van començar a representar-se a si mateixes a la pantalla gran. Des de pioneres com Alice Guy a directores actuals com Mia Hansen-Løve, una sèrie d’autores que han proposat una visió pròpia de l’activitat cinematogràfica. 

En aquesta conferència analitzarem els diferents papers de la dona al cinema: la seva inicial conversió en “objecte de desig” qüestionada pel feminisme, el procés d’emancipació que comença amb els melodrames o les women pictures, l’exploració de l’ànima femenina al cinema de la Modernitat i, finalment, la pròpia auto-representació en el cinema creat per diverses autores.

A càrrec d’Enric Ros, escriptor, periodista cultural a diversos mitjans, crític de cinema al Què Fem? de La Vanguardia i guionista de cinema i televisió. Professor d’Història del Cinema i Gèneres Cinematogràfics a la Universitat Internacional de Catalunya, també imparteix classes sobre cinema i sèries a escoles especialitzades i centres cívics. Ha col·laborat en uns trenta llibres i en més de 40 edicions crítiques de DVDs.

Podeu escoltar la conferència clicant aquí

 

Filmografia relacionada

Si voleu saber més, us recomanem, “From reverence to rape, the treatment of women in the movies”, de Molly Haskell, crítica de cinema i activista feminista.