Tots els canvis de l’últim quart del segle XX han transformat el barri del Fort Pienc fins a extrems quasi increïbles. És impossible reconèixer en els carrers d’aquesta zona aquell barri travessat per les vies de tren i deixat de la mà de Déu fins els anys setanta. És potser un dels casos més espectaculars de com la voluntat de ser d’un barri i la disposició d’espais lliures poden transformar-ne les condicions de vida”. Josep Maria Huertas i Jaume Fabre, periodistes i historiadors dels barris de Barcelona.
El barri de Fort Pienc, en els seus orígens vinculat al transport de mercaderies i petites indústries, ha experimentat una sèrie de transformacions urban´stiques que han comportat un canvi radical en la seva configuració socioeconòmica. Han desaparegut els tallers, magatzems i petites indústries per donar pas a habitatges de zones verdes, comerços de proximitat i altres equipaments de referència del barri.
Al llarg dels últims segles i en especial al segle XX, el barri de Fort Pienc ha viscut notables transformacions urbanístiques que han condicionat la vida quotidiana dels veïns i veïnes del barri, donant més protagonisme a l’ús dels espais pels habitants del barri.
La Plaça de Fort PIenc, durant els darrers anys, ha esdevingut l’escenari de nombroses festes i celebracions dels veïns i les veïnes del barri.
Fort Pienc un barri de tots!
*Les fotografies per a la realització d’aquest vídeo han estat cedides pels seus propietaris a l’Arxiu Històric de Fort Pienc.
L´Arxiu Històric Fort Pienc es va fundar al juny de 2003 després de l´exposició “Fort Pienc en fotografia” al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc. Va començar a treballar la tardor del 2003 i al juny de 2004 inaugurava la seva primera exposició.
Està integrat per persones que coneixen i estimen el barri de Fort Pienc, i que conscients dels nombrosos canvis que s´han anat produint en els últims 40 anys, han volgut preservar la memòria d’uns altres temps quan el nostre barri estava marcat per l´Estació del Nord i els seus tallers, quan les vies de tren tallaven els carrers o les petites indústries i les agències de transport ocupaven illes senceres de cases. Volen recuperar tot allò que ara es veu molt llunyà i que de vegades al més joves, fins hi tot, els resulta difícil d’imaginar.
Medalla d’Honor a Gisela Boronat per la dedicació a l’acció comunitària i la participació ciutadana, en l’acció veïnal compromesa amb la millora del barri de Fort Pienc.
Noticia – Medalla d’Honor de la ciutat a Gisela Boronat