16 de febrer de 2021
Proposta per les famílies
Les persones som ésser socials que necessitem aprendre certes habilitats per poder viure i conviure amb el nostre entorn. D’aquesta manera, és imprescindible cultivar actituds ètiques que permetin respectar els drets de tothom i fer que totes les persones puguem viure amb dignitat.
“Jugar permet posar en marxa moltes habilitats i competències i, per aquest motiu, és un recurs excel·lent per poder treballar-les, desenvolupar-les i adquirir nous coneixements”, ens diu l’Oriol Ripoll a l’estudi Escoltem els infants del 2017.
Així doncs, des del Casal Infantil volem fer èmfasi en el fet que els jocs ens poden servir com a eina per treballar valors com l’empatia, la diversitat, la solidaritat, la cooperació, la cohesió social, democràcia, etc., que contribuiran al benestar i al desenvolupament de les persones i de les societats.
En primer lloc, són moltes les formes en les que tracta de definir l’empatia, però podríem sintetitzar-ho en que és la capacitat de posar-nos en el lloc de l’altre i, entre molts aspectes, ajuda a la superació de l’egocentrisme de l’infant en les primeres etapes de la vida: l’infant deixa de ser el centre i passa a reconèixer, comprendre i compartir els estats mentals de les persones que els envolten. Això li permetrà entendre el què passa i actuar en conseqüència. Per això és important escoltar de forma activa, mostrar-se receptives, comprensibles, solidàries i respectuoses sempre que la forma de veure el món i actuar de les altres persones no impliqui intolerància o dany per a altres. I saber, així, que empatia, no significa, pensar o estar d’acord amb l’altre, ni tampoc justificar-lo.
En segon lloc, encara que la capacitat per empatitzar no implica que les persones estem disposades a ajudar, sí que pot suposar en molts casos la base per desplegar conductes solidàries i de suport. Això no vol dir que per prestar ajuda esperem coses a canvi, ni que tampoc haguem de fer nostres i tractar de resoldre les preocupacions i les necessitats de les altres persones fins al punt de descuidar-nos a nosaltres mateixes; ningú és una illa, tothom necessita a d’altres al seu voltant, però hem de saber diferenciar entre les pròpies experiències i les alienes, saber quan devem i sobre tot, quan podem fer alguna cosa per acompanyar i ajudar a qui ens envolta de forma altruista.
També hem de tenir en compte que són molts els factors que influeixen en el desenvolupament de la empatia, tant biològics com ambientals: les anomenades neurones mirall tenen un paper important en el desplegament de la capacitat d’empatia; degut a la socialització i a l’educació, les nenes/dones solem mostrar-nos més empàtiques i disposades a ajudar a altres persones; en les cultures i societats més individualistes, com la nostra, l’empatia sol ocupar un lloc menys important en comparació amb d’altres col·lectivistes; i hi ha estudis que apunten a que les persones amb un estatus socioeconòmic elevat mostren nivells més baixos d’empatia.
Així, hem vist que ser capaç de respondre de manera apropiada als estats mentals als que ens referim és una habilitat imprescindible en les societats complexes actuals. I també que podem cultivar l’empatia, educar i educar-nos per desenvolupar-la. Per tot això, aprofitant el nostre fons lúdic, volem recomanar-vos alguns jocs per treballar l’empatia, entre altres competències:
A partir de 0 a 3:
A partir de 4 a 6 anys:
- Grimaces de Djeco
- Emötiö de Marta Miguel i Judith Ballester
- El monstre de les emocions de Devir
A partir de 7 a 9 anys:
- Dixit de Libellud
- Ikonikus de Brain Picnic
Nosaltres us deixem aquests exemples de jocs, però per fomentar l’empatia, podríem utilitzar qualsevol ja que, com ens explica la Noemí Blanch en una conferència del Festival #DauBarcelona en la que va parlar sobre “El poder del Joc”, l’empatia és entendre des d’on està actuant, pensant i/o sentint una persona, per tant, en un joc podem ser empàtics si som capaços d’entendre en quina posició està l’altre i respondre de manera adequada a això.
Si voleu provar aquests jocs, podeu fer ús del servei de préstec (si esteu inscrits aquest trimestre al Casal) o, quan la situació sanitària ens ho permeti, podeu venir a gaudir-los a l’espai directament.
Per últim, us recomanem un article de “Psicología y Mente” on s’explica les 5 característiques de l’empatia: l’escola activa, la comprensió activa, identificar-se amb l’altre, la solidaritat i el respecte. A més, parlar de la diferència entre l’empatia útil i l’empatia projectada. Podeu consultar-lo aquí.
I, pels infants, us recomanem també un curtmetratge molt interessant per treballar l’empatia. Podeu veure’l aquí.