12 de febrer de 2021
Proposta per les famílies
Els mitjans digitals i les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) formen part del nostre dia i a dia i també del dels infants. Moltes de nosaltres som nadius digitals, és a dir, hem nascut i crescut en l’era digital, on les tecnologies són normals en les nostres vides.
D’aquesta manera, podem dir que els mitjans digitals i les TIC per si soles no representen un risc, al contrari, són molts els avantatges que ens ofereixen:
- Ens permeten accedir de forma ràpida i a una gran quantitat d’informació i coneixements.
- Representen una eina didàctica amb gran potencial per fer arribar a tothom i millorar l’educació.
- Poden fer-se servir per treballar un gran ventall d’aspectes (atenció, creativitat, memòria, emocions, salut física…).
- Permeten o faciliten la comunicació i l’aprenentatge de nous llenguatges i codis.
- Són una font d’entreteniment.
- Generen noves possibilitats en diferents àrees (igualtat, economia, justícia…).
- Permeten o faciliten el contacte social, la creació de xarxes i relacions.
No obstant això, hem de saber com fer-ne un bon ús i utilitzar-los amb mesura.
Els mitjans digitals i les TIC poden amplificar perills i riscos “tradicionals” (com per exemple l’assetjament o la desigualtat) i també crear-ne de nous.
En primer lloc, aquests depenen de molts factors i és important remarcar que molts se situen a fora de les pantalles, en les circumstàncies del moment i en la situació de partida. Per exemple, segons la personalitat de cadascú, en funció dels recursos disponibles i del suport social podem veure’ns afectades en major mesura per possibles conseqüències negatives dels mitjans digitals i de les TIC; també si som infants que tenen dificultats o problemes a casa, nenes/dones, persones del col·lectiu LGTB+, amb alguna diversitat funcional o pertanyem a ètnies concretes, tindrem moltes més probabilitats d’enfrontar-nos a situacions negatives mentre fem ús de les tecnologies.
En segon lloc, és important esclarir també que la ciència ens diu que no es pot parlar d’addicció a les tecnologies per part dels infants, però no per això hem de descartar preocupacions i deixar d’ocupar-nos-en.
D’aquesta manera, i encara que podem pensar que se’ns escapen de les mans, prenent consciència i adoptant mesures diverses amb i sense les pantalles al davant, les conseqüències negatives de l’ús dels mitjans digitals i les TIC es reduiran o desapareixeran.
Algunes idees:
- Utilitzar navegadors infantils que filtrin la informació a través d’un control parental.
- Establir regles amb l’infant pel que fa a la utilització de les pantalles (temps, moments…).
- Educar i educar-nos en els avantatges i els desavantatges de les tecnologies; no prohibir ni demonitzar.
- Educar i educar-nos en el consum crític de continguts, en el respecte i la igualtat.
- Fer activitats en família a través de la xarxa.
- Col·locar les pantalles en un punt visible de casa nostra, mai a les habitacions.
- Si es detecta algun perill, contactar amb institucions com Internet Segura for Kids, Internet Segura o Protégeles.
A més, a continuació, us deixem un seguit de recursos que amplien la informació sobre infants i l’ús dels mitjans digitals i les TIC que poden resultar d’utilitat. Consultarlo
En primer lloc, un document que parla de la regla del 3-6-9-12 de Serge Tisseron, un psiquiatre francès que adapta a cada edat mesures recomanades sobre l’ús de pantalles. Consulteu-ho aquí.
Després, la plataforma digital de promoció de la salut i del benestar infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Disposen d’un apartat sobre mitjans i TIC on actualitzen constantment la informació. Consulteu-ho aquí.
En tercer lloc tenim la web d’Emtic, un portal educatiu en matèria de tecnologia on es recullen diferents recursos sobre seguretat, entre d’altres. Consulteu-ho aquí. D’aquí també volíem destacar que compten amb 3 articles interessants sobre les TIC i el gènere que recomanem. Consulteu-ho aquí.
També la web d’Internet Segura, de la Generalitat de Catalunya, on es sensibilitza sobre riscos a Internet i xarxes socials. Disposen de recursos molt diversos (guies, vídeos, estudis…) per a famílies i infants. Consulteu-ho aquí.
A continuació, la web d’Internet Segura for Kids, el Centre de Seguretat a Internet per a menors d’edat a Espanya, que té per objectiu promocionar l’ús segur i responsable d’Internet i les noves tecnologies entre infants i adolescents. Com en el cas anterior, ofereixen gran quantitat de recursos per a famílies i infants. Consulteu-ho aquí.
En sisè lloc, trobem Protégeles, una Associació que vetlla per fer d’Internet y de les tecnologies de la comunicació un lloc segur per als infants. Consulteu-ho aquí.
I finalment, un document d’UNICEF que parla d’avantatges i desavantatges de les tecnologies, fent èmfasis en les característiques de l’ambient i les individuals de cada persona, que a més compta amb la participació directa d’infants. Consulteu-ho aquí.