30 de març de 2020
Proposta infants de 0 a 3 anys
Els jocs de falda no només són un passatemps lúdic tradicional per fer amb els més petits i petites, sinó que aporten un moment ideal per a comunicar-se, per educar als infants en diferents aspectes orals i psicomotrius i, a més, és una oportunitat per fomentar la relació entre d’adult i l’infant.
Com diu Gardner, psicòleg d’intel·ligències múltiples, “La música activa totes les intel·ligències: la lògica, la numèrica, l’emocional, la verbal, la lingüística i l’abstracta.”
Ball manetes
Ball manetes,
toca galtetes,
toca-les tu,
que les tens boniquetes.
És molt important la suavitat, el ritme i l’alegria que s’hi posi. L’infant s’asseu a la falda, encarat a l’adult. També es pot fer estirat. Se l’agafa per l’avantbraç i se li fan picar les mans, seguint el ritme de la cançó. Es pot fer picant les galtes del nen o de la nena, o de l’adult, segons el moment.
Bim bom
Bim!, bom!,
les campanes de Salom
toquen a festa i fan:
bim!, bom!, bim!, bom!
L’adult té l’infant a la seva falda, mirant-se tots dos i agafant-se les mans. S’inicia llavors el balanceig, que serà suau, intentant seguir el ritme. El balanceig força l’infant a unes certes flexions de tronc i cap que, si es fan bé, són molt positives a nivell motriu. El balanceig pot ser davant-darrera i lateral.
Gateta moixoia
Gateta moixoia,
gateta paparoia,
el gatet ha vingut
carregat de peix menut,
a la plaça l’ha venut
a diner i malla. Bufetada!
L’adult va acaronant les galtes de l’infant, per acabar li pica la galta ben suau, però ben de pressa, i fent-lo riure.
Ralet
Ralet, ralet, paga dineret!
S’agafa la mà de l’infant i, amb el dit, l’adult li va fent cercles al palmell. Quan diem “paga dineret” se li dóna un copet també al palmell. Més endavant serà l’infant qui imiti l’acció.
Aquest és el pare
Aquest és el pare,
aquesta és la mare,
aquest fa les sopes,
aquest se les menja totes,
i aquest diu:
Piu! Piu! Que no n’hi ha per al Caganiu?
Cada vers correspon a un dit de la mà o del peu del nen/a, començant pel polze i acabant pel petit, on s’allarga la cantarella. Hi ha moltes versions. Ho podeu fer també amb diferents modulacions de la veu.
Quan vagis a la carnisseria
Quan vagis a la carnisseria
no compris carn d’aquí,
ni d’aquí,
ni d’aquí,
sinó d’aquí
que n’hi ha un bon bocí!
Agafem la mà de l’infant, fent-li estirar el braç, i fem veure que li anem tallant a trossets, començant per la mà i acabant a dalt de tot del braç. Quan diem “sinó d’aquí”, se li fan pessigolles a les aixelles.
En aquest joc, una vegada se li ha fet diverses vegades, l’infant ja espera les pessigolles abans de fer-li’n.
Arri, arri, tatanet
Arri, arri, tatanet,
anirem a Sant Benet,
comprarem un panellet,
per dinar,
per sopar,
per a en (nom del nen/a) no n’hi ha!
Ens asseiem a terra o a la cadira, posant-nos l’infant a la falda. Seguint el ritme de la cançó, el fem botar, i quan diem “per a en… no n’hi ha!” el tirem enrere, o abaixem els genolls. Aquest joc els agrada per la sensació final de tirar-los enrere i, al mateix temps, sentir el seu nom. Cal tenir en compte que es pot fer amb ritme suau o amb moviments forts.
Si feu fotos o vídeos de les propostes, ens podeu etiquetar al Facebook (@fortpienccasalinfantil) o a l’Instagram (@CasalInfantilFortPienc) i compartir-les amb el hastag #JuguemFortPienc. També ens les pots enviar al correu electrònic (infants@fortpienc.org)