06/05/2020

Cançons amagades

En aquests dies de recolliment hem demanat als artistes que han passat pel centre cívic que ens enviessin cançons des de casa, des de la seva llar, del seu lloc en el món en aquests dies estranys. A través de les seves cançons i a través de les seves paraules volem compartir amb tots vosaltres, les sensacions i els sentiments que els hi provoquen aquests dies complicats. La música és l’eina més poderosa per transmetre felicitat, esperança, expressar  neguits i  sentiments, el més important és continuar estant ben a prop vostre, trencar la distància a través de l’art, el talent i la creativitat i recordar els moments viscuts en tots aquests concerts  i trobades musicals. Gràcies a tots i totes les artistes que ens heu acompanyat en aquests anys i gràcies per desvelar-nos, una part de la vostra  intimitat a través de les vostres paraules i les vostres cançons que tantes vegades ens han fet sentir feliços. Tornarem a fer-ho plegats.

“Aviat sortirem i caminarem cap als dies grocs de primavera, però mentrestant, acolorim les nostres ànimes des de casa.

Paraules de Mirla Riomar vocalista de Ganzà

Alessio Arena, escriptor i cantautor napolità establert a Barcelona, ens va visitar el 2017 dins els nostres “Dimarts Alternatius” amb la seva proposta única de mestissatge mediterrani.

“Aquest és un tema napolità, tocat amb la meva banda italiana, des de la distància. El títol de la cançó és “Abbascio a’ Sanità”. El Rione Sanità és un barri històric del centre de Nàpols, on vaig néixer i on em vaig quedar fins als 20 anys. Aquesta cançó forma part de les músiques que vaig compondre per una obra de teatre, inspirada en “La peste” de l’Albert Camus i que s’anava a estrenar al Teatre Mercadante de Nàpols. De moment l’obra com tota l’agenda de concerts ha estat cancel·lada” 

 

Jorge da Rocha, músic nascut a SantaMaria da Feira, Portugal va venir als “Vespres de Jazz” a presentar el seu disc “To drop and let go” en 2018, Jorge comparteix amb nosaltres “What To Do In Quarantine”,  la cançó, “Paraules” pertany al seu àlbum BLAU (Being Lost As Usual) editat aquest 2020, i que es presentava quan va començar el confinament.

“Aquest vídeo va ser fet durant el confinament, com una forma de resistència creativa, amb les ganes de seguir creant i compartint emocions amb aquells que vegin aquest vídeo… La lletra de la cançó parla de quan les paraules ja no són suficients per transmetre el que un sent”

 

Lu Rois, ens va transmetre tot el seu talent i sensibilitat en la segona edició de Tangent, Festival  de les Arts de l’Eixample el 2018 presentant el seu treball “Clarobscur”.

La generositat de Lu Rois es fa patent a través d’aquest “Microcosmos des de casa”, un petit concert on la cantautora ens parla de les seves reflexions envers el confinament, de les inquietuds que sent com  artista i també com mare en dies complicats i l’hora de descobriment. Un meravellós regal ple de sensibilitat,  fragilitat, fortalesa  i dolçor molt poc comunes amb cançons i paraules.

 

Clara Luna, ens va visitar el març de 2019 presentant el seu disc “Pure Imagination”,  artista i  cantant polifacètica amb una qualitat vocal extraordinària ens regala aquest, “Waiting on the world to change”  de John Mayer a sis veus. 

“Des de l’inici del confinament vaig haver d’organitzar-me molt bé les classes que dono, i això em va portar diverses setmanes (saber amb quines plataformes treballar amb cada alumne, fer recerca de material, ajudar-los a organitzar la feina que havien de fer i com fer-la…) molta creativitat!!! I al cap del mes vaig adonar-me  que no havia fet res musical per mi mateixa, o molt poc, així que m’estava “cantant a sobre”. Un dia netejant el pis, escoltava John Mayer i li vaig començar a fer segones veus, i a la tarda em vaig tancar a l’estudi, i vaig gaudir com una com mai cantant aquest tema per veus”.

 

Marc López, jove guitarrista de Barcelona ens va acompanyar amb el seu virtuosisme a  l’estiu de 2019 acompanyant la veu poderosa de Maria José Llergo com a part de la programació del Festival Tangent. Aquí ens fa un regal tan meravellós que costa de creure, una Falseta de Diego del Gastor a tres guitarres que treu el sentit.

“Aquí us envio un trosset curtet de musiqueta, és una falseta de Diego del Gastor que he versionat a tres guitarres, espero que us agradi.  Aquests dies estan sent durs per a tothom, i ens trobem en un moment molt estrany de forma negativa. Quan això acabi, que ja serà aviat, espero que puguem recollir un treball personal psicològic d’aquesta etapa, almenys jo estic adonant-me d’unes quantes coses que ja sabia però amb les presses que comporta l’activitat no m’ho deixaven veure. Crec que és un bon moment per alliberar-nos una mica de la súper productivitat, el súper consumisme, i pensar a què volem dedicar les nostres vides!! Us envio un petonàs i una miqueta de música.”.

 

Acoustic Guiri, va presentar el seu àlbum “Runnin’Wild” el novembre de 2019 dins dels  “Vespres de Jazz” i ens van captivar amb el seu swing. La banda al complet  des de la distància comparteix amb nosaltres el tema  “I Remember You”.

“Escollim aquest tema, perquè parla del record, de la nostàlgia i la melancolia, de les coses que van ser, són i seran. En aquests dies de confinament on el contacte físic amb l’estimat es perd, la música et fa sentir amb els ulls tancats tots aquells llocs on en aquests moments no pots arribar”.

 

The Oldians, ens van acompanyar presentant “We are reggae” el 2019 dins la programació de Tangent, la seva vocalista Saphie Wells, comparteix amb nosaltres una preciosa cançó escrita per Javi Garcia component del septet The Oldians, gaudiu de “The Same Old Song”. La Saphie, una artista molt especial per nosaltres,  ens ha acompanyat amb diverses formacions deixant el seu feeling i la seva energia al nostre estimat barri de Fort Pienc i comparteix els seus pensaments.

“Aquests dies per més estranya que sigui la situació per a mi, està sent de profit per a poder avançar amb projectes personals i aprendre coses noves. Una vegada puguem començar a sortir penso que és important buscar i saber on volem estar, de qui ens volem envoltar i que és el que més volem fer, i crec que és enriquidor buscar on volem estar (tant física com emocionalment). També crec que valorarem molt més les petites coses de la vida”.

 

Miranda Fernández, jove pianista formada al Taller de Músics ens va visitar amb el seu quartet aquest gener de 2020, la seva proposta de jazz fusió i flamenc ens van deixar meravellats, compartim amb ella un tema de Diego Amador, “Al Latin”.

“La cançó del vídeo es diu Al Latin de Diego Amador. Aquests dies estan sent difícils per a tothom i la música sempre ajuda. Espero que estigueu tots i totes genials i gaudiu d’aquest tema. Petons!”

 

Marta Sierra, i la seva formació Daphne Quartet ens han visitat ja dues vegades als nostres “Vespres de Jazz” la seva proposta de gipsy jazz passional i plena de melancolia ens ha fet viure moments molt especials.

“Estic fent música aquests dies, perquè per una banda, la creativitat que suposa em serveix de suport emocional, i de l’altra, el fet de compartir-la m’apropa i fa feliç als meus amics, família i coneguts. El fet de gravar-me i compartir els temes que estic tocant, dóna un sentit a aquesta època de confinament, ja que és una manera de tenir un projecte i una motivació, podent comunicant-me amb els meus contactes d’arreu del món en aquesta època d’aïllament. Suposem que amb la situació de crisi sanitària tardarem bastants mesos a tornar a fer concerts amb el meu grup (Daphne Quartet), així que la millor manera de compartir música mentrestant és a través de les xarxes. Per la música en directe són temps difícils, però és una oportunitat d’aprenentatge també. Intento aprofitar el temps lliure per compartir el meu repertori i posar el meu gra de sorra per animar la gent.”

 

Amb Ganzá vam viure una nit màgica d’estiu en un dels nostres concerts de Festa Major del barri Fort Pienc als Jardins del TNC el 2019, la seva proposta de samba, choro, bossa nova, ritmes  afro-brasilers i del nord- est de Brasil ens van fer ballar en aquell moment únic i ara ens fa volar molt lluny amb Jonas Santana a la percussió i Marcel Vallès a la guitarra. La vocalista de la formació, Mirla Riomar comparteix les seves reflexions amb vosaltres.

“Aquest tema és una composició meva que explica una mica de la història d’una gran dona que va visitar els meus somnis fa alguns anys. Ella, que probablement ha viscut en els ports nocturns dels anys 50, i que enfrontava la seva dura realitat amb les sàvies eines de les quals disposava, em va ensenyar que la vida és dels colors que la pintem, i no sols dels grisos que reflecteixen les dures circumstàncies que per algun motiu vivim. Sigui quina sigui la situació, els artistes tenim la necessitat de seguir creant i expressar-nos. Les persones tenim la necessitat de consumir art, somiar i evadir-nos de la realitat. Com seria el confinament sense música?”

 

Dúo Jovičić-Scevola, són Milica Jovičić, cantant lírica i Gian Carlo Scevola, guitarrista. Ens van acompanyar i enamorar a través de la nostra col·laboració amb Art Llobet, festival de les arts i la guitarra el febrer de 2020.

“Toquem música espanyola, llatinoamericana i balcànica. Les dues cançons d’aquest petit concert són sèrbies, d’un compositor que componia música a través de les cançons i les arrels del folklore del país, les dues són arranjaments de Gian Carlo. Durant el confinament estem treballant molt en el nostre nou repertori que esperem compartir, aquesta vegada sense distància, molt aviat amb vosaltres”.

 

Gràcies a tots els artistes per col·laborar i gràcies a vosaltres per creure també en el poder de la música.

 

 

 

Pujar